O verán no concello de Sanxenxo deixa unhas cifras que producen vertixe. A vila é destino preferente para moitos turistas que chegan dende diferentes puntos da Península Ibérica. Entre os meses de xullo e setembro, a súa poboación dispárase: segundo o Instituto Nacional de Estatística, pode pasar dos 17.000 habitantes a superar os 32.000. A vila de Portonovo non escapa a este fenómeno.
Unha vez máis, praia, a paisaxe e as temperaturas suaves das Rías Baixas son un dos principais reclamos para a xente que decide visitar este municipio. Unha listaxe na que cada vez rouba máis protagonismo a gastronomía, e acaso non son as prazas de abastos un dos principais escaparates dos produtos típicos de cada zona?. “No verán vén todo o calor xunto e toda a xente xunta”, bromea Víctor Rodiño, presidente da asociación de praceiros de Portonovo. “Notamos unha suba de xente importante… a clientela multiplícase por moito. De repente, temos unha avalancha de traballo”.
Nesta praza de abastos, o traballo concéntrase na segunda quincena de xullo e todo o mes de agosto. Así as cousas, estas datas poden variar en función do condicionante rei das vacacións de verán: o tempo. Pero faga sol ou chova, o mercado de Portonovo xa é un atractivo máis para os turistas que se achegan ata a vila. “A xente de fóra vén á praza porque pensan que o produto é mellor que o que se atopan noutros sitios. Ademais, moitos non teñen mercados onde viven e teñen que ir ás grandes áreas, así que aproveitan a viaxe para coñecer o que temos nas prazas de abastos”, explica Víctor. O novidoso do ambiente e a confianza que transmiten os mercados, son os principais reclamos para que os turistas rematen facendo as súas compras estivais neles. “Valoran tamén a diferenza de calidade que se atopan na maioría dos produtos”, asegura.
Con esta afluenza de visitantes, o verán muda de xeito importante o ambiente da praza de abastos de Portonovo. Tamén cambia os hábitos alimentarios. “Non ten que ver o que cociña un cliente en pleno agosto co que fan cando empeza a refrescar. Ao final, todo depende do tempo”, resume Víctor. As grelladas de carne, os peixes e os mariscos son os reis da gastronomía do verán, tamén entre os turistas.
Pola contra, este incremento de compradores de fóra vén acompañado dun descenso dos consumidores locais. “En Portonovo temos problemas de aparcadoiro, de atascos, de colas… a xente que é de aquí traballa moito durante o verán para aproveitar a campaña, así que non ten toda a mañá para vir comprar”, comenta o presidente dos praceiros. “Entón o cliente de todo o ano si que diminúe ata o mes de setembro. Aquí é cando cae o pico de compradores turistas”.